嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,
6 V% q: J. N( R/ v) Khttps://www.alipay.com/
! b9 b+ c+ c- ^& V7 B* Y然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,
9 p2 A  s2 I5 }由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )
3 n3 T( a5 W0 o% ]如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看
$ z5 y  K; w5 M4 q8 w" b9 phttp://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm
( h- e5 H2 K, _盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。& ?  b) l0 E! Q# R0 U. {
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表
' n3 j) I5 {( J4 S5 v可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。
- ?% {! Q7 N) n8 [% t6 X中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
) z, Q, k' ^1 V8 M! G1 g
暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢...
. T9 c# F/ u" b( N只有:
& B: q. y( g; e到大陸開戶% b* ^4 L0 E$ e/ \9 ~' T
使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,
- K+ N" l' |& E9 b之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,
: Q3 e5 q: I0 B+ X+ ~" O' k支付寶的合作銀行可看這裡7 Z9 V: t5 ?2 z0 ~
https://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買. P, L* W- i$ l1 v4 ^- c
都是使用支付寶付款
# v, ?7 ~" Z! {6 p9 e現在已經是100%滴好評(買家)
% g7 ?/ y# D% a  f淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩1 H2 p. i2 M+ Q+ j% p1 g( n3 P' r
我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表 " m4 e5 |5 I' ~
偶網購只在淘寶網買" }$ B% k- m8 [' p9 n( S
都是使用支付寶付款
. v: x5 {1 g$ ~) [, X8 j現在已經是100%滴好評(買家)' ]6 C; j6 z+ n
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
5 ]! i$ V; a- s

9 o5 G) v, ^+ r( M6 r
0 ]% e/ f8 U- t) z( _偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 7 O; m- n0 {* Y* ^, V; s' p
要上大陸先搞到咁麻煩
9 R( Y' C! X7 O; }. X5 ~- ]: b% p我用唔到了
. L, _$ b' r6 Y# A' l9 i- N
% y) F4 i/ l( S0 W/ q+ W  L如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,0 |3 \5 H/ v: o" p9 E; }7 P: t9 O
匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,/ H/ f3 h. |2 [% d$ D
上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正
3 T$ I9 Q# K/ [7 }+ v9 m: s, x其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
" G0 j& o' I3 u! _& Z& _偶網購只在淘寶網買* \& ]$ W; T+ v$ L9 G. A8 r  ~; _
都是使用支付寶付款
( i( u, ]6 r( j* t8 L現在已經是100%滴好評(買家)9 i' @0 m6 F( U7 {/ k, n- ]
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
7 Q" F9 S- [3 y! |+ @+ h4 Y, Q" C

3 E  d* |- S) H7 Z; v( G- s. J张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表
( K4 ?& w$ d% f" t要上大陸先搞到咁麻煩4 Q8 P  [+ s6 ]# g" P. c5 o
我用唔到了
7 y6 n# W: M3 [7 ^$ `5 [3 ?係香港, 都係用VISA 啦
" q- W+ M+ r$ n& p8 q1 IHSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表
! h  J5 w0 V: u, D8 `! F  _- Z6 u# L9 z, V( y! d% n: I

1 [0 t0 q7 i: Y9 @  O7 f
7 V' T. `6 B/ {$ j, n偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
0 e  N0 `8 H6 n& q
我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D+ T% \4 ]% m9 O0 ^
平20就再升高個價30或者40
  w" R* O4 e  T" n變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表
, Y. E: u' N; Q# S果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
# u+ q9 v$ N4 r% h2 }6 [8 o3 Q0 {平20就再升高個價30或者40
. i9 Q' x' ~6 i5 D2 |變相仲貴過無抵價券果D賣家
; ^! S6 _5 U- D" S; i9 x
都唔係呀: i9 ]9 V) q! l9 b2 o9 v
我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....
  z2 d5 R" Z' \; w  c) ^, i  y平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表
% v4 K1 |9 Y* I% ^1 X8 z, U, j# f' ~3 _( j5 S2 }; H$ S! N
係香港, 都係用VISA 啦% p* A* a1 r1 s# ]5 T. N' [- H# Z. D
HSBC, 渣打係可以用...
* X% x/ i2 c6 n& |8 ?4 S
/ r2 u6 J( K! T. X( A
我有 VISA 卡呀
, p5 [8 r- ]$ a" ]; R4 A' y, P但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表 5 T1 [* n) h4 X
! I, O  U- H8 j9 N6 f9 U! p  a. l
都唔係呀$ n* V) s, z4 e5 C# a* P
我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....
+ a/ Y9 R8 N7 H. G1 B8 [) H平o左20蚊
5 v' S  e: \% Q0 E! ?; M0 ~( @
% r% a& w+ g8 O6 [4 n! \抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀 $ w) k) o9 _- A" ~4 i$ `# y
再睇返第二D賣家同一貨品
: K$ P4 Q  D1 N仲平過收抵價券果D賣家. j# v# z# Z' Z$ z
你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 ' P8 N( |$ N- _" K) w/ a
6 R& G2 \! G9 }& i9 a2 X/ l

2 X; f1 M# e5 M. Z) T* t: w我有 VISA 卡呀: H; [* j5 M/ v3 {! Q$ i
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
9 D& V  H, |# i- o! U( U2 z) D9 K- c; w
; C$ j" o* @8 H6 ?1 Q- @: y- w' S
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
6 \: A9 X3 O* P但係就一D保障都無呀) Q; G; H/ g7 b
用Visa只可以充值
7 {) E7 u  G( v; I% q5 `" Q/ U% z點都係要行返一轉架喇0 }! A" y& m! t( v5 W' w$ a6 O
呢樣真係唔懶得
3 l8 {! v  A9 D9 J5 ?+ L8 p  h我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 0 T: A! c# L, e, M; Q" X, ^

$ M2 [/ J7 s% W( O2 C
1 m5 q" R4 _3 t+ {' \: {我有 VISA 卡呀/ B; L- ~8 Z. x1 A1 f
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
5 V  B7 c! h7 |0 J- I, D
你果張係咪hsbc/渣打等果d?
. c1 ]# r" n9 D- }% R如果係... 就唔洗上大陸
$ Y& a: L& q3 {& K0 U' u下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,  p: |) M6 ], F5 F. _. V6 D& ?& h/ N
千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***7 y4 O: J; I, y/ C. T
% l+ R, G  H1 T4 b& K7 J
跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容3 r' u# W3 F, o% x& ~  f# y
你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款
* b+ Z- n6 t6 @+ g' }( Q6 }$ Y/ ]係付款時會見到有一個item: VISA3 l7 x& r' U1 Z; }5 @
記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦
$ [  j5 a/ X: _& W1 I; u
" I" a+ Q+ z6 u跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表
, G* C. ^, o& V1 k$ d8 I
) I. [% U* n6 y0 s8 ^' u' Q# C' u3 I9 N# M2 y% y# b
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度" R+ c/ G% Z4 ^( M9 j* N) z7 {9 G
但係就一D保障都無呀
6 i9 D5 w# A; s/ k3 X9 k# x用Visa只可以充值% ^' t" R( D. y' X9 U/ A) b; W& z1 \8 V
點都係要行返一轉架喇. R. w8 T% ~- C/ q6 v
呢樣真係唔懶得8 t2 `4 O/ D/ E8 A6 ]! m
我鐘意淘寶款式多價錢平
: Z7 m/ K0 B! |6 F
除非要退款,
9 G  {5 W$ l3 f0 T否則真係唔洗上大陸架..../ O' K5 Z4 n' ~3 d

, v6 b( d. k9 k8 ]我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外  R- P! M: z. K( |$ @, i
全部都係PAYMENT BY VISA  
0 f. t# S6 J6 r& W! ]. b" |4 V7 p個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表 - `6 x$ P9 y0 h' r

/ p% ?& p7 w: i* |- k除非要退款,
' Q! k3 e  Z- R# L8 ^, J# x# a否則真係唔洗上大陸架....
7 R) w5 E6 n# ?4 B
6 ?: E/ I1 \! K( V我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
/ K5 X0 u( ?1 J% K5 B: D- U" x, A0 C全部都係PAYMENT BY VISA  9 A" P, p. @2 B5 ]/ p" D; R% q: P
個滙價大約係1.15
( e% M! ?/ g# l0 H

' G( r0 I* s+ X9 x1 x, U呢樣我真係無研究過呀
5 G% s2 l. ?7 {/ G5 O1 }4 [% Y不過cdtv可以嘗試下  L* M" Q, Y3 f1 o% ]
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 . D9 S6 M# r. t) E& H! ]
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 5 g! n  F4 M+ x; _

, ?9 Q  m, Y' c! V# G4 r# g, F- k' b$ t& `+ @0 v/ I) t- d8 t
呢樣我真係無研究過呀
& i, D! X7 [" w, k! A/ N1 A不過cdtv可以嘗試下
, d% A- t1 ~9 @4 l1 h6 U3 m5 Q  z- I4 X$ B如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 ( u9 H$ S) ~& W& m" o
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
' r# y" i+ b$ [. s; }- L我都係分享一下經驗者...
' Z. C& j# W! L* o2 z, x- ?我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既..9 _5 |1 G9 K* o4 e: c! d* q
不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.54 {4 Z* [6 {' d. X8 T6 A
不過D 質地我就好鍾意