標題: 大家既CD衫裙鞋襪,會捨得扔嗎? [打印本頁]

作者: PFG2014    時間: 2014-4-20 05:42     標題: 大家既CD衫裙鞋襪,會捨得扔嗎?

舊了,會好像正常衣服一樣棄置?  Q( }4 ^/ o9 o; v1 T) t& z
. n7 R# j. P" H5 V# ~/ X. V/ N* P
特別是可能是當初好難買回來的啊…
作者: 小山丘    時間: 2014-4-20 05:52

有時……要丟都無法
8 B5 l2 w  ]( y( S我上星期都清左好多~
作者: sophia1234    時間: 2014-4-20 07:29

太破舊的還是要丟,不然就越積越多, B5 @: V, G% M. Y
絲襪是消耗最快的的,破了就要丟了
作者: mecy    時間: 2014-4-20 08:47

有点不捨得扔
作者: tinwai    時間: 2014-4-20 09:27

會,正所謂舊嘅唔去新嘅唔會黎呢~
作者: AlexiaTang    時間: 2014-4-20 17:15

丟喇
作者: samleung3000    時間: 2014-4-20 20:52

結果係買完又掉, 掉咗再買
作者: a9770504z    時間: 2014-4-20 22:21

破了還是得扔阿!!
作者: Nforest    時間: 2014-4-21 00:43

當你有好多就唔會唔捨得
作者: Isabellahc73    時間: 2014-4-21 01:03

如果太殘太爛,都係要捨棄,用新嘅補上。尤其係損耗比較快嘅絲襪。
作者: kelly1983102    時間: 2014-4-21 12:43

好多時都唔捨得
作者: 5gb手指    時間: 2014-4-21 19:42

冇位擺
作者: uniformx    時間: 2014-4-21 20:25

引用:
原帖由 512kb磁碟 於 2014-4-21 19:42 發表" V8 n4 f+ G9 F* E# e' E3 X+ J: S2 f2 I
冇位擺
* p8 ^9 C/ w2 r" e8 C
floppy 放唔落要CD-R! }+ C; O) K$ k6 }
身份明確,嚴選精品1 C4 C/ @) a) x9 |+ o5 w
合用才入手長期保存
1 l3 o- r3 `: m9 k: D轉售用就要及早出貨
3 @+ D$ I& j+ g+ g/ p亂買晒子彈
# P. b" W- X8 r' ?位要拓展-袋/盒/櫃/迷你倉/室/舖/廠/樓房, j2 O6 E$ b9 @3 K
盡量小心妥善保存及使用
- X2 C) \' |& [" S0 r0 X: A& \8 r輕洗後晾乾
' }( J  Y0 {5 y) R輕微及可修復的設法修復
: ^. i8 m/ y; K7 i# ]* _5 J消耗品:M,C...預咗
作者: angel    時間: 2014-4-22 01:05

著舊就唔要啦! 唔係邊有位放新衫
作者: Tbmong    時間: 2014-9-18 23:31

尤其是絲襪,𣎴可能在家中大搖大擺公開清冼吧,穿得一定次數後一定發臭(JJ位)。
作者: Shion    時間: 2014-9-19 21:59

有時揼之前會唔會睇吓二手市場有冇人要呢 2 m$ e  _; y6 b) U3 ^' g) A1 _
成日揼嘢好似好嘥咁 (純環保角度出發)
作者: Saya    時間: 2014-9-21 01:37

舊就掉啦(/回收)
. w9 F% `& o! H# f0 o洗得幾次都起毛粒
1 W0 D1 C6 P. C+ ^好難買+要收藏 就收好d , 唔好著
作者: aaabbbcccddd    時間: 2014-10-14 10:37

點都唔捨得扔  因為好辛苦先買到  暫時唔算多
作者: aa951016    時間: 2014-10-15 06:22

其實真係會不捨得掉% {! f8 ?: X! Q. a& d' _7 G- L
但太多 沒位置存放
/ t9 ~6 B+ z6 s( E" I. e8 W7 f& L唯有忍疼喇
作者: citty2010    時間: 2014-10-15 08:29

適合用才長期保存,其他過時的會轉售。變裝要隨時代而變,啊媽年代的衣服,都唔著喇。' ]( {- o0 e1 Q
如無地方安置,可考慮迷你倉。我現在多數在迷你倉變裝,同個食蕉講話在附近變裝俱樂部工作,他便無理我,其他盡量小心行事。洗衣通常在附近自助洗衣舖洗。絲襪褲就是消耗品,輕微勾絲的平時返工著。用盡為止。以上是小妹心得。
作者: dummy_ac1    時間: 2014-10-15 09:30

裙就其實自己都處理o左唔少,不過主要都係d舊o既同好耐之前o既...0 @, |8 T' N! Y& z8 M, W
而家留o既多數都係一d搵唔返o既,所以呢d應該都唔會丟...5 S5 L9 K. I- ~5 k! H: v

l) h# V" A. w* Y# ?至於鞋襪,爛o左應該都會丟,因為無乜特別可以再買過
作者: mannix2000    時間: 2014-11-1 20:47

我死都5會一係送比我 ^^
作者: fine.ef    時間: 2015-2-8 17:20

一定會清掉,本身空間就不多
作者: AlexiaTang    時間: 2015-2-8 19:35

有人肯買米賣
作者: mannix2000    時間: 2015-3-3 20:03

你地5要比我 我要
作者: kevin229    時間: 2015-3-6 18:40

不捨怎有得
作者: willy    時間: 2015-3-6 18:47

CC同底底就會, 其他都盡可能唔會.....
作者: Jessicachan    時間: 2015-3-18 11:48

著舊左就唔要啦
作者: visentpoon    時間: 2015-3-18 12:21

裙∼內衣∼underware 唔會掉,因為我通常係買品質好一點的,起碼唔係made in china 所以好小會爛
8 Z# C& ^, L7 V. u8 y  絲襪 - 50den以下果d ($20-50)成日會爛=.=' T& s# x: Y0 q! j% B
50den以上可以著好耐好耐^^8 u& x6 ^/ m0 ~: T) w1 H% {: Q/ h
至於鞋 誒 除左mark and spencer以外,都未發現邊到有高品質高跟鞋42碼 ($300-700)
作者: Mylene2    時間: 2015-3-18 20:41

引用:
原帖由 visentpoon 於 2015-3-18 12:21 發表   1 m% i6 D* g. a) F! C+ |
  裙∼內衣∼underware 唔會掉,因為我通常係買品質好一點的,起碼唔係made in china 所以好小會爛  u- ]% t. j* }
  絲襪 - 50den以下果d ($20-50)成日會爛=.=
2 z# F7 B% o# A1 D, {; g50den以上可以著好耐好耐^^
$ q. h5 {" G4 S5 a至於鞋 誒 除 ...
. J' \6 P1 m0 B8 S0 ]/ S6 o1 h: a

# s4 e; F6 ]  G9 o6 m4 u4 p5 ?如果你係屋企CD,完全可以著得落39(我前幾日個post對高跟就係39,但我現實43-34),咁樣選擇餘地多好多
作者: Rachel    時間: 2015-3-18 21:33

有假髮、鞋、襪閒置,睇下有d人想試下cd咪送囉
; C, s$ T# o# t9 n2 f. R, x1 T- o0 f3 j! m& P
作者: LolitaMinori    時間: 2015-3-18 22:43

如果是去到很骯髒的程度 是會掉的.. or是拿來粗著吧
作者: smaffir    時間: 2015-3-19 13:26

去舊迎新,而且破了的也不好看。
作者: 詹析坱    時間: 2015-12-17 16:29

太舊破掉丟掉,髒的拿去洗曬乾
作者: Carol0122    時間: 2015-12-17 21:22

其實男女裝都係一樣,著得多就勤洗都會舊
$ U. g& f* p% P* H都係要掉
/ E; ]6 z7 J4 T9 t. M! d6 Y唯有再買
作者: 20846    時間: 2015-12-17 22:47

太破舊的還是要丟
作者: 布雷斯特    時間: 2015-12-17 22:59

穿太多次,舊了或是破了還是要丟,不會想再穿的
作者: a3895128    時間: 2015-12-18 00:09

不會耶  都會好好保存^^
/ o% G! V9 C# D% K4 O3 I# Q  m# K" Q' `. g
但是絲襪可能穿2~3次就會再買新的 >"<

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0